2011. április 20., szerda

Medvehagyma idény van...

Március végétől május végéig érdemes járnotok az erdőt, mivel most van a medvehagyma szezonja. Egy nagyon hasznos kis növényről van szó, és több néven is ismert, valaki vadfokhagymának hívja, máshol poroszhagymaként, vagy sási hagymaként nevezik. Egész Európában elterjedt, ha szeretnétek megkóstolni, érdemes a Gerecsében, a Bakonyban és a Mecsekben kirándulni, ott nagyobb eséllyel lehet rábukkanni.
És hogyan is néz ki? A levelei nagyon hasonlítanak a gyöngyvirághoz, erre érdemes is lesz odafigyelni, de nem kell aggódni, könnyű felismerni. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy medvehagymára bukkantunk, dörzsöljük meg a levelét, és ha a fokhagymához hasonló illatú lett a kezünk, biztosak lehetünk benne. Ha már kivirágzott állapotban találnánk meg, mint ahogy itt a kép is mutatja, az is csak megerősíthet minket, hiszen a gyöngyvirágnak a szár mentén tele van harang alakú fehér virágokkal, a medvehagymának ellenben csak a szár tetején található csillag alakú virág. A másik növény, amivel összetéveszthető, az őszi kikerics, de egy biztos, a medvehagyma tavaszi növény, és évelő, ősszel biztos nem fogjuk virágozva találni. Valamint a kikerics virága lilás ciklámenes színű, ellenben a medvehagymáé fehér.
De a medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé, a gyöngyvirágé és az őszi kikericsé nem.
Most már barangolhatunk medvehagymát keresve az erdőben, de hogyan is kell szedni?
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedjük, és frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítsuk. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.
És mire is jó ez a medvehagyma?
Nagyon sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel /pl. beré/ különleges ízhatású változatát adhatja. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.
További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.
Hasznos növényről van szó, mivel kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Azonban aki véralvadásgátlót szed, annak a medvehagyma fogyasztása csak orvosi felügyelet mellett ajánlott.
Oké, most már minden fontos ismeretünk megvan a növényről. Már csak egy kérdés maradt, hogyan tartósíthatjuk? 
Mint minden növény, a medvehagyma is frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

Az alábbi linkre kattintva a medvehagyma pogácsa receptje érhető el.

Remélem sikerült kedvet csinálnom nektek egy erdei túrázással egybekötött hagymagyűjtögetésre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése