2011. április 26., kedd

Mai úticél: Bodony

Hétvégén csodás napokat töltöttem egy kedves kis községben, Bodonyban. Már korábban is volt szerencsém itt tölteni néhány napot, így láttam, milyen változások mentek végbe ez idő alatt. A régi átláthatatlan bozótost levágták a községbe vezető út mentén, így az éles és meredek kanyarok átláthatóbbak. Az út az elején jó minőségű, de csak a főút, és sajnos csak a polgármesteri hivatalig, a mellékutcákban, és Bodony egyik nevezetességéhez, a nagy horgásztóhoz vezető út nagy részben biciklivel és gyalogosan járható, ha autóval megyünk arra, nagyon kell figyelni a kifagyásokra, a bukkanókra, és egyéb úthibákra.
Amikor legelőször voltam és meséltem róla ismerőseimnek, azt hitték, valamilyen szlovák falucskáról van szó. Mi tagadás, eléggé északra található, Heves megyében, Parádtól 2 kilométerre. Mivel ez is egy zsákfalu, csak Parádról lehet autóval megközelíteni. Leginkább azoknak ajánlanám, akik egy rövidebb túrával is megelégszenek a környéken, sajnos gyalog kevés látnivaló van, Parádfürdőről lehet egy erdei úton besétálni egy kúthoz, amiből ásványi anyagokban gazdag vizet lehet merni - itt megjegyzem, érdemes előtte betekinteni a kútba, mert vannak olyan "kedves" emberek, akik teledobálják szendvicsekkel, almákkal - és néhány kilométert gyalogolva eljuthatunk az Ilona-völgyi vízeséshez. Ebben a völgyben azt szeretem a legjobban, hogy ahányszor mentem, a természet mindig alakítgatott valamit, és sosem volt ugyanaz, például először a patak jobb oldalán lehetett egy keskeny ösvényen haladni, majd egy heves esőzés után úgy átrendeződött, hogy a jobb oldali ösvény megszűnt, és a bal felén lehet csak közlekedni. Természetesen, aki hosszabb gyaloglásra is hajlandó, innen felsétálhat Galyatetőre, vagy Kékestetőre, mindkettőt megmásztam már Bodonyból, az élmény egyszerűen felejthetetlen volt. De ha valaki szeretné bejárni a területet, és hajlandó néhány kilométert autókázni, a környéken érdemes megtekinteni Sirok várát, kb. 30 km-re van Gyöngyös és 40km-re Eger városa, vagy az sem baj, ha nem szeret sokat sétálni, elautózhat innen Mátraházára, és onnan felsétálhat a Kékestetői tévétoronyhoz.
Sajnos a turistatérképeken nem lehet rálelni, de a helybéliek segítőkészek, és megmutatják, melyik erdei úton lehet megközelíteni Fényespusztát, ahol lovaglási lehetőségek, sétakocsikázás várja az emberek .Sajnos pontos árat nem tudok mondani.
Ha szeretjük a gombát, bóklászhatunk a környéken, a mezőkön csirkegombát szedhetünk, az erdőben vargányát, csiperkét, és sokféle tinórut. Viszont most előre intek mindenkit, hogy a szedett gombát vizsgálatlanul elfogyasszátok! A faluban vannak ehhez értő emberek, akik ismerik, melyik ehető, melyik nem. Valamint ha egy gombában nem vagytok biztosak, inkább ne szedjétek le, vagy ha érdekel, milyen gombáról lehet szó, csak egyet szedjetek fel, lehetőleg ne fogdossátok össze, nehogy mérgező legyen, és később a gombás kezetekkel a szátokhoz érve benyaljátok a mérget. Továbbá az ismeretlen fajokat a többitől jól különítsétek el.
A községben még működik egy tehenészet, ahogy a horgásztó felé haladunk, majdnem Bodony legszélén található. Érdemes egyszer megkóstolni az igazi frissen fejt tejet, de mivel ez nem bolti kiszerelésben van, mindenki vigyen magával PET-palackot, vagy valamilyen üveget, amibe a tejet kéri.
És akkor a horgásztó...meghitt, csendes környezet, hiszen aki szeret naphosszat a tó partján várakozni a kapásra nem szereti, ha üvöltöznek mellette, szeret gondolkodni, várakozni, pihenni.
Eltekintve a rossz nagyrészt nehezen járható utaktól - amit remélünk minél hamarabb megjavítanak - egyszer megéri ide ellátogatni. Szerintem jó hely családosoknak, ha hajlandóak egy-két alkalommal elkocsikázni a közeli városok és települések látványosságaiért, remek és többnyire jól kijelölt utakon barangolhatnak a túrázás szerelmesei, és élvezhetik a csendet a pihenni vágyok.
Ha felkeltettem az érdeklődéseteket, itt találhattok szálláshelyeket, írásokat a község történetéről, és egyéb hasznos információkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése