2012. április 9., hétfő

Ismét itt a tavasz

Ismét itt az április és egyben a medvehagyma szezonja is. Mindenhol lehet olvasni róla, receptekkel és felhasználási javaslatokkal ellátva. Ezért most nem csak a medvehagymáról akarok írni (korábbi bejegyzéseim között olvashattok egy teljes cikket, amit itt olvashattok), hanem egy nagyszerű kirándulóhelyet is szeretnék ajánlani.
A hétvége a hideg idő ellenére alkalmas volt, hogy melegen felöltözve ugyan, de kicsit kimozdulhassunk otthonról. Utunk ezúttal a Bakonyba vezetett, célunk a Boroszlán-körút teljesítése volt. Sajnos az előbújó nap nem ellenére nagyon hideg maradt az idő, és az út harmadánál a hirtelen jött hóesés elvette kedvünket a teljes 7 km-es táv teljesítésétől, de legközelebb végigsétálunk, hogy az egész útról részletes leírást készíthessünk.
A körút során számos növénnyel találkoztunk (a képek között megtalálod néhány ismertebb fellelhető növény képét), jelenleg medvehagyma nő mindenfelé, de ha kinyitjuk a szemünket, erdei kankalint is találhatunk.
Kankalinnal a boltok polcain is találkozhatunk, de az erdei kankalinnak a bolti társaival ellentétben kisebb virágai vannak, és így erdei környezetben az avarban megbújva sokkal szebbek, mint a műanyag ládákban virítva.
Ezen a körúton csak a képen látható sárgás színárnyalatú kankalinokkal találkoztunk, és a helyiek szerint a környéken más színben nem is fordul elő...vagy annyira elbújt a kíváncsi turistaszemek elől, hogy más színben nem csodálhattuk meg.
A körút kocsival is könnyen megközelíthető, lent a völgyben van egy e célból kialakított parkoló...és itt ért minket az első kellemes meglepetés. A parkoló előtt kialakítottak néhány sütögetésre alkalmas helyet, és a sütők mellé fakupacokat helyeztek, hogy az emberek ne az erdő fáinak ágait tördeljék le ezen célból. 
Megérkeztünk, kocsi leparkolva, és irány át az úton a körút felé. Felfelé csúszós-esős időben meglehetősen nehézkes a feljutás, babakocsival lehetetlen feljutni, mivel a meredek lejtőn lépcsőkön lehet feljutni. Felfelé már járhatóbb az út, nincs olyan hirtelen és meredek kaptató, mint az út elején.
Az út során mindenfelé lehetett látni medvehagymát, amerre a szem ellátott mindenfelé zöld medvehagymaréteket lehetett látni. De akármilyen tiszta is volt arrafelé a levegő, nem az út mentén akartunk belőle szedni. Tavaly, amikor először hallottam erről a nagyszerű növényről, csak kis területen láttam nőni, igaz, már május eleje volt, és kezdett is virágozni, de csak elszórtam, ritkásan akadtunk egy-két tőnyire. Nem úgy, mint tegnap, amikor ez a látvány tárult a szemünk elé:
Sajnos a kép se tudja visszaadni, de amerre a szem ellátott, mindenfelé medvehagymát lehetett látni, na és persze lelkes hagymagyűjtők kis csoportjait. Nagyon sok friss példány zöldellt, de ha valaki még szedi akar egy levesrevalónyit, érdemes minél előbb kimenni és szedni belőle, mert már elkezdett virágozni, ami a szezon végének közeledtét jelzi.
Korábbi bejegyzésemben leírtam már a növény jótékony hatását, és jellemzőit, amire nagyon oda kell figyelni, ha nem akarjuk összetéveszteni a mérgező gyöngyvirággal.
Recepteket a NoSalty oldalán kerestem én is, de régi szakácskönyvekben is biztos találhatunk recepteket.

Jó túrát és jó étvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése