2011. május 21., szombat

Itt a bodzaszezon :D

Sziasztok!
Rég nem jelentkeztünk, de most megint itt vagyunk egy aktualitással, a bodzával. Szép a fán, ahogy a bimbókból kinyílnak a virágok, és az isteni illatával elárasztja a környéket. És nem is gondolnánk, mennyire hasznos egy növényke mellett sétálunk el. A virágjából készíthetünk szörpöt, kiránthatjuk (ennek a kettőnek a receptjét a bejegyzés végén fogom veletek megosztani), ha a virágból kifejlődik a termés, lekvár, szárított formában pedig tea is készíthető belőle. Ugye, milyen sokoldalú?
És még egészséges is, mert vértisztító, izzasztó és hashajtó hatású; véd hurut és reuma ellen; segít vízkór, isiász és keringési panaszok esetén; serkenti a veseműködést (méregtelenít); magas vitamintartalmának köszönhetően megelőzhetünk sok betegséget. 
Na, nekem több se kellett, nosza, szedjünk bodzát.Van is a közelünkben néhány, de azért érdemes olyan helyen szedni, ahol kevés, vagy autó egyáltalán nem jár, és csak olyan virágokat szedjünk le, ami egészséges, és látszik, hogy frissen nyílt (esetleg van még rajta néhány nyílásra váró bimbó, a szirmok nem annyira petyhüdtek). Ezeket kb. 8-10 centis szárral szedjük le.
És akkor jöjjön a recept, ha már begyűjtöttük a virágokat.

Először a RÁNTOTT BODZAVIRÁG
Mi tagadás, először egy kicsit vonakodtam tőle, mert nem igazán ettem ezelőtt rántott virágot. De megérte, mert nagyon finom volt.
kb. 16-18 virágzat kell hozzá, 15 dkg liszt, 2 tojás, 1,5 dl világos sör (már ezért is a pasik kedvence lesz ;) ) 1 csipet só, valamint olaj a sütéshez, porcukor és fahéj a szóráshoz.
A lisztet beleszitáljuk egy tálba, ráütjük a tojássárgáját, a fehérjét külön tálba tesszük, és habbá verjük, majd apránként beleadagoljuk a sört, miközben egyenletes masszává keverjük össze. Ezután finoman belekeverjük a habot, vigyázzunk, nehogy nagyon összetörjük, majd egy kicsit félretesszük pihenni. A recept nem ír bele cukrot, de én tettem bele 1,5-2 evőkanál vaníliás cukrot, és 3-4 evőkanál kristálycukrot, de ezt ízlés szerint adagoljuk bele, hogy kellemesen édeskés, de mégse túl émelyítő masszát kapjunk.
A virágokat óvatosan megmossuk, majd belemártjuk a masszába, és a már előmelegített olajban aranybarnára sütjük. (Ha nem tudjuk, mikor elég meleg az olaj, cseppentsünk bele egy kicsit a sörtésztából, ha habosodni kezd, kezdhetjük a sütést) A kisült virágokat tegyük papírkendőre, hogy lecsöpögjön róla a felesleges olaj, majd szórjuk meg ízlés szerint fahéjas cukorral.
Az ínyencek készíthetnek hozzá vanília-, vagy borsodót, de valamilyen gyümölcs kíséretében is fogyaszthatjuk.

A BODZASZÖRP még ennél is könnyebb elkészíteni. Nincs más dolgunk, mint szerzünk egy 5 literes dunsztos üveget, az aljára teszünk kb. 10-12 bodzavirágot, 2 doboz citrompótlót, és egy felszeletelt citromot, kb. 20-30 deka cukrot (aki édesebben szereti, tehet bele többet) és felöltjük az üveg szájáig vízzel. 3 napig meleg helyre tesszük, majd a három nap elteltével leszűrjük, és üvegekbe töltjük, amit hideg helyen tárolunk.
Mindkettőt elkészítettem, képeket a Galériában tekinthetitek meg.

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése